Pomoć u učenju

Lokacije
Pučko otvoreno učilište Zagreb
Ulica grada Vukovara 68
10000 Zagreb
Tel: 01/6003-000, 01/6003-001, 0800 321 321
Fax: 01/6003-002
Programi se ostvaruju cijele kalendarske godine, a strukturirani su po cjelinama kao programi prevencije školskog neuspjeha, ispravljanja loših ocjena tijekom školskih praznika, kontinuirane pomoći u učenju te "programi plus" za one koji žele više.

Trajanje programa je različito, kao i dinamika održavanja. Rad se odvija u malim obrazovnim skupinama do pet učenika, a vode ih profesori i nastavnici osnovnih i srednjih škola. Voditelj - koordinator cijelog programa pomoć u učenju je psiholog.

Programi prevencije školskog neuspjeha

  • Pomoć pri učenju za učenike nižih razreda osnovne škole
    3 sata subotom, matematika, hrvatski, priroda
  • Krenimo u školu uspješno
    Ponavljanje i osvježavanje gradiva iz prethodnog razreda, održava se u tjednu prije početka nove školske godine u trajanju od 10 školskih sati. Može se organizirati za svaki školski predmet.
  • Repetitorij gradiva iz matematike i fizike za buduće srednjoškolce
    Održava se u tjednu prije početka nove školske godine, u trajanju od 20 školskih sati, s ciljem lakšeg prijelaza na srednjoškolsko gradivo i bolji "Start" u srednjoj školi, što je kritična točka u školovanju.
  • Repetitorij razredne nastave za buduće učenike petih razreda
    Održava se u tjednu prije početka nove školske godine u trajanju od 15 školskih sati s ciljem lakše prilagodbe na predmetnu nastavu što je također kritična točka u školovanju mnogih učenika.
  • Kako treba učiti
    Program uključuje sva ona saznanja i trening vještina, koje je potrebno znati u učenju bilo kojeg predmeta: radne navike, plan rada, uporaba knjige i bilježaka, motivacija, koncentracija i slično. Izvodi se kao individualna poduka u trajanju od 6 sati ili kao zaseban program u 20 satnom obliku.
  • Kako pomoći djetetu u školi - program za roditelje
    Kako bolje razumjeti vlastito dijete pri odrastanju, kako mu pružiti ispravnu potporu, kako pri tome pomoći sebi kako konkretno pomoći pri učenju, teme su programa namijenjenog roditeljima djece koja pohađaju naše instruktivne programe, a izvodi se u trajanju od 3 školska sata.
  • Individualne instrukcije
    Kontinuirane instrukcije tijekom školske godine iz matematike i ostalih predmeta nižih razreda osnovne škole za djecu koja teže svladavaju školsko gradivo.

Kontinuirani programi pomoći u učenju

  • Instrukcije subotom "4 x 3" 12 sati
    - Održavaju se svake subote dok traje školska godina
    - Organizira se iz svih školskih predmeta, a upisuje se najmanje 4 subote po tri školska sata za jedan predmet: matematika, fizika, kemija, hrvatski jezik, stranih jezik, latinski jezik.

Pripreme za ispravljanje loših ocjena tijekom školskih praznika

Ovi programi namijenjeni su učenicima koji na polugodištu imaju lošu ocjenu ili su upućeni na popravni ispit. U tjedan dana intenzivnog rada prelazi se gradivo kako bi se učenik osposobio da odmah po početku nastave pokuša ispraviti ocjenu. Organizira se za sve školske predmete, a upisati se može zbog satnice jedan, najviše dva predmeta. Program se organizira u vrijeme:

  • zimskih školskih praznika (20 sati - 5 dana po 4 školska sata)
  • proljetnih školskih praznika (20 sati - 5 dana po 4 školska sata)
  • ljetnih školskih praznika - pripreme za popravne ispite (24 sata - 6 dana po 4 školska sata)

Programi "Plus"

Namijenjeni onima koji žele i mogu više.
Organiziraju se za učenike osnovnih škola.
Mogu se odabrati sljedeći programi: napredni matematičari, napredni fizičari, napredni kemičari.