Upravljanje poslovnim komunikacijama

Lokacije
Vern'
Trg bana Josipa Jelačića 3
10000 Zagreb
Tel: 01/4825-927
Fax: 01/4828-910
Studijski program dvogodišnjeg specijalističkog diplomskog stručnog studija Upravljanje poslovnim komunikacijama.

Vrsta: Dvogodišnji specijalistički diplomski stručni studij ( razina stručnog magisterija)
Stručno zvanje: Stručni/a specijalist/specijalistica upravljanja poslovnim komunikacijama (struč.spec.oec.) (razina stručnog magisterija)
Trajanje: Dvije (II) akademske godine odnosno četiri (IV) semestara
ECTS bodovi: 120
Dopusnica: Ministarstvo izdalo trajnu dopusnicu za izvođenje studija dana 09.06.2005.

Razlozi za pokretanje studija

U Hrvatskoj ne postoji dovoljno mogućnosti stručnog obrazovanja za integrirano poslovno komuniciranje. Posebno se to odnosi na odnose s javnošću, koji su u Hrvatskoj mlada disciplina, a za koju se obrazuje kroz različite višemjesečne seminare i tečajeve ili su tek dio nastave unutar drugih predmeta (npr. Na Fakultetu političkih znanosti postoji usmjerenje Odnosi s javnošću, a na zadarskom Filozofskom fakultetu postoji poslijediplomski studij Turizam i kultura. Na Ekonomskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta postoji usmjerenje Marketing. Na Dubrovačkom sveučilištu postoji prijediplomski studij Mediji i kultura društva.)

Na zaključak, da postojeća ponuda obrazovnih programa ne može zadovoljiti rastuću potražnju za ovim stručnjacima na tržištu, upućuje i činjenica svakodnevnog pojavljivanja novih instant seminara i tečajeva za odnose s javnošću.
S obzirom na dominantan trend koordiniranog i integriranog pristupa poslovnim komunikacijama, nedvojbena je potreba tržišta za multidisciplinarno obrazovanim stručnjacima koji osim teorijskog znanja raspolažu i vještinama potrebnim za upravljanje ovom disciplinom.

Diplomski studij «Upravljanje poslovnim komunikacijama» usmjeren je upravo na zadovoljavanje potreba tržišta za ovakvim profilom stručnjaka.

Prijediplomski studiji koji su dovoljni za praćenje ovog diplomskog studija

Ovaj stručni specijalistički studij je logičan nastavak stručnog usavršavanja za osobe koji su završili prijediplomski studij ekonomije poduzetništva na VERN'-u ili drugi društveno/humanistički stručni ili sveučilišni prijediplomski studij, jer se njegova predmetna struktura i teoretska podloga logično nadovezuje na trogodišnje ili četverogodišnje studije ovog usmjerenja.
Pored studenata koji su završili trogodišnji studij na VERN-u ili sličan studij na drugim visokim učilištima, studij je također namijenjen osposobljavanju i usavršavanju ljudi koji već rade u marketinškim agencijama ili agencijama za OSJ, marketinškim ili odjelima korporativnih komunikacija u tvrtkama ili obavljaju poslove odnosa s javnošću u vladinim tijelima, javnim ustanovama i nevladinim/neprofitnim organizacijama.

Kompetencije koje studenti stječu završetkom studija

Studenti će steći znanja iz teorije komunikacija i persuazije te iz teorije odnosa s javnošću, znanja iz organizacijskog managementa, iz teorije marketinških komunikacija, znanja iz etike OSJ-a i iz zakonske regulacije OSJ-a, znanja vezana uz strateško komuniciranje, te komunikacijske programe i kampanje i znanja iz srodnih disciplina koja olakšavaju posao odnosa s javnošću i marketinških komunikacija.
Pored toga studenti će steći vještine istraživanja i analize, upravljanja informacijama, vještine vezane uz jezično pismeno i usmeno izražavanje, vještine rješavanja problema i upravljanja komunikacijom, upravljanja oglašavanjem, segmentacije javnosti i tržišta i upravljanja krizama i trendovima.
Po završetku ovog studija student je osposobljen za sve poslove u odnosima s javnošću i marketinškim komunikacijama, kako u profitnom tako i u neprofitnom sektoru.

Dosadašnja iskustva Visoke škole u provođenju ekvivalentnih ili sličnih programa

Na Visokom učilištu VERN' se od 2000. godine vrlo uspješno provodi stručni trogodišnji prijediplomski studij Ekonomije poduzetništva s pravom javnosti i uz trajnu dopusnicu Ministarstva znanosti obrazovanja i športa RH.
Ovaj studij do sada je upisalo 1497 studenata iz svih dijelova Republike Hrvatske. Dio studenata redovito dolazi iz susjednih i drugih europskih zemalja. Do sada je trogodišnji studij ekonomije poduzetništva završilo 334 studenata. Trenutno se na sve tri godine studija nalazi 698 studenata.

Vizija razvoja VERN'-a jest postati ugledno regionalno visoko učilište koje će stvarati suvremeno i izvrsno obrazovane buduće poduzetnike, kreatore novih radnih mjesta u vlastitim, obiteljskim ili drugim poduzetničkim tvrtkama.
Osnivanje specijalističkog - diplomskog stručnog studija iz područja računovodstva i financija u poduzetništvu, za koji postoji vrlo velik interes studenata i tržišta rada, pokazalo se kao logičan korak i nadogradnja dosadašnjih razvojnih napora i ostvarenih rezultata.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: da
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: ne
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: da