Računovodstvo i financije u poduzetništvu

Lokacije
Vern'
Trg bana Josipa Jelačića 3
10000 Zagreb
Tel: 01/4825-927
Fax: 01/4828-910
Studijski program dvogodišnjeg specijalističkog diplomskog stručnog studija Računovodstvo i financije u poduzetništvu.

Vrsta: Dvogodišnji specijalistički diplomski stručni studij ( razina stručnog magisterija)
Stručno zvanje: Stručni/a specijalist/specijalistica računovodstva i financija (struč.spec.oec.) (razina stručnog magisterija)
Trajanje: Dvije (II) akademske godine odnosno četiri (IV) semestara
ECTS bodovi: 120
Dopusnica: Ministarstvo izdalo trajnu dopusnicu za izvođenje studija dana 09.06.2005.

Razlozi za pokretanje studija

Nedostatak stručnjaka računovodstveno-financijskog usmjerenja bitno ograničava konkurentsku sposobnost hrvatskog gospodarstva kako u sučeljavanju s konkurencijom na domaćem tržištu tako i u stvaranju pretpostavki za uspješan nastup na inozemnim tržištima.
Te činjenice već danas postaju sve više svjesni i sami poduzetnici budući da su bez dobrog poznavanja suvremenih računovodstveno-financijskih koncepata, financijskih tržišta i instrumenata bitno umanjuju šanse za izvodljivost, uspješnost i održivost poduzetničkih pothvata u sve turbulentnijem gospodarskom okruženju.
Stručni studij računovodstvo i financije u poduzetništvu namijenjen je:

  • poduzetnicima koji su ujedno i menadžeri vlastitih poslovnih pothvata,
  • menadžerima, te
  • osobama koje žele ostvariti poslovnu karijeru kao eksperti na području računovodstva i financija.

Prijediplomski studiji koji su dovoljni za praćenje ovog diplomskog studija

Ovaj specijalistički studij je logičan nastavak stručnog usavršavanja za osobe koje su završile prijediplomski studij ekonomije poduzetništva na VERN'-u ili drugi društveno/humanistički stručni ili sveučilišni prijediplomski studij, jer se njegova predmetna struktura i teoretska podloga logično nadovezuju na trogodišnje ili četverogodišnje studije ovog usmjerenja.

Kompetencije koje studenti stječu završetkom studija

Nastavni plan i program sastavljen je na način da stavlja težište na razvoj analitičkih sposobnosti i tehnike rješavanja problema u praksi poslovnog odlučivanja. Pri tome je u koncipiranju studijskog programa zastupljen multidisciplinarni pristup s ciljem da se odgovori na kompleksne zahtjeve suvremenog tržišnog poslovanja. Na taj će način, završeni studenti biti u mogućnosti obavljati sve zadaće i poslove s područja računovodstva i financija uzimajući u obzir pravni i fiskalni normativni okvir te sudjelovati u donošenju ili samostalno donositi relevantne a istodobno i djelotvorno poslovne odluke.

Dosadašnja iskustva Visoke škole u provođenju ekvivalentnih ili sličnih programa

Na Visokom učilištu VERN' se od 2000. godine vrlo uspješno provodi stručni trogodišnji prijediplomski studij Ekonomije poduzetništva s pravom javnosti i uz trajnu dopusnicu Ministarstva znanosti obrazovanja i športa RH.
Ovaj studij do sada je upisalo 1497 studenata iz svih dijelova Republike Hrvatske. Dio studenata redovito dolazi iz susjednih i drugih europskih zemalja. Do sada je trogodišnji studij ekonomije poduzetništva završilo 334 studenata. Trenutno se na sve tri godine studija nalazi 698 studenata.

Vizija razvoja VERN'-a jest postati ugledno regionalno visoko učilište koje će stvarati suvremeno i izvrsno obrazovane buduće poduzetnike, kreatore novih radnih mjesta u vlastitim, obiteljskim ili drugim poduzetničkim tvrtkama.
Osnivanje specijalističkog - diplomskog stručnog studija iz područja računovodstva i financija u poduzetništvu, za koji postoji vrlo velik interes studenata i tržišta rada, pokazalo se kao logičan korak i nadogradnja dosadašnjih razvojnih napora i ostvarenih rezultata.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: da
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: ne
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: da