Politecnico di Milano, Italija

Lokacije
BHV d.o.o.
Trg kralja Tomislava 17/II
10000 Zagreb
Tel: 01/4812-200
Fax: 01/4819-200
Jedno od najboljih tehničkih sveučilišta na svijetu, sa preko 42.000 studenata, 1.200 redovnih profesora i istraživača te preko 1.300 gostujućih profesora od kojih su mnogi dobitnici prestižnih svjetskih priznanja a nekolicina i Nobelovci, otvara svoja vrata i hrvatskim studentima na magistarskim studijima iz urbanizma, zaštite okoliša, arhitekture, građevine, informatike, strojarstva, produkt dizajna, menadžmenta, ekonomije i industrijskog injžinjerstva.

Politecnico di Milano rasprostire se na 7 kampusa smještenih u sjevernoj Italiji organiziranih kao mreža od 9 škola inžinjerstva, arhitekture i industrijskog dizajna sa 17 različitih odjela posvećenih istraživanju. Oko 25.000 studenata pohađa inžinjerske studije, a njih oko 15.000 studira arhitekturu i dizajn.

Eminentni profesori koji su tijekom godina predavali na ovom sveučilištu uključuju i velikane kao što su Giulio Natta (dobitnik Nobelove nagrade iz 1963. godine iz područja kemije za izum polipropilena), Giuseppe Colombo (autor Inžinjerskog priručnika s početka 20. stoljeća, te osnivač Edisonove kompanije u Italiji), Gino Cassisnis i Ercole Bottani (osnivači prvog europskog centra za elektroničku komunikaciju, te slavni arhitekti Gio Ponti i Marco Zanuso.

Slavni studenti ovog sveučilišta bili su Giovanni Battista Pirelli (osnivač poznate svjetske tvornice za proizvodnju gume), Enrico Forlanini (izumitelj helikoptera i hidroaviona), poznati arhitekta Renzo Piano, dizajner Gianfranco Ferre i pisac Carlo Emilio Gadda.

Politecnico di Milano je tijekom svoje dugogodišnje povijesti surađivao sa mnogim svjetskim sveučilištima, ali od prošle godine intenzivira napore za internacionalizacijom svojih programa i fokusira se na zadatak pronalaska izvrsnih studenata širom svijeta koji će nastaviti studije na ovoj prestižnoj ustanovi. Sukladno europskom obrazovnom sustavu, Politecnico nudi tri osnovna akademska stupnja:

  • B.Sc. – Bachelor of Science („Laurea“) – trogodišnji prvostupanjski nivo koji podrazumijeva savladavanje općih znanja i metoda kao i specifičnih profesionalnih vještina
  • M.Sc. – Master of Science („Laurea Specialistica“) – dvogodišnji studij koji pruža visoku kvalifikaciju u određenom području
  • Ph.D. – Doctoral Program („Dottorato di Ricerca“) – trogodišnja specijalizacija i istraživanje, nakon završetka magistarskog studija

Ukupno, nudi 31 program za prvostupnike, 32 programa iz magisterija znanosti te 30 doktorskih programa. Osim toga, nudi velik broj programa iz magisterija struke, odnosno jednogodišnjih specijalističkih studija koje je moguće upisati nakon završenog prvog ili drugog stupnja, kao što su MBA – Master of Business Administration ili ICT – Master of Information and Communication Technology.

Odnedavno, sa ciljem privlačenja internacionalnih studenata, Politecnico je proširio svoj obrazovni program zanimljivim magistarskim studijima na engleskom jeziku, kao i pojačanim tutorstvom i dodatnom literaturom za strane studente. Osim toga, studentima znanstvenih i specijalističkih magisterija, kao i doktorskih studija dostupne su stipendije, sponzorstva i financijska pomoć.

Znanstveni magisteriji (dvogodišnji studij na engleskom jeziku)

Milano Campus:

  • Dizajn: Product-Service System Design
  • Arhitektura: Urban Planning and Policy Design
  • Arhitektura: Architecture
  • Inžinjerstvo: Engineering and Computing Systems
  • Inžinjerstvo: Material Engineering

Como Campus:

  • Inžinjerstvo: Computer Engineering
  • Inžinjerstvo: Management, Economics and Industrial Englineering
  • Inžinjerstvo: Environment Engineering

Lecco Campus:

  • Inžinjerstvo: Building Engineering
  • Inžinjerstvo: Mechanical Engineering
  • Inžinjerstvo: Civil Engineering

Visoka škola Politehnike (Alta Scuola Politecnica – dvogodišnji studij na engleskom jeziku)

Ovaj program posebno je osmišljen za mlade talente koji žele razviti interdisciplinarna znanja i vještine potrebne za razvoj i promociju inovacija. Njegovi utemeljitelji su Politecnico di Milano i Politecnico do Torino, a mogu ga pohađati samo studenti koji su primljeni na znanstveni magisterij iz inžinjerstva, arhitekture ili dizajna na ovim ustanovama. Ovaj studij sastoji se od dva ključna elementa, stručnim predmetima i multidisciplinarnim projektima. Stručni predmeti su multikulturalni i temelje se na intenzivnoj interakciji između studenata i profesora, a organizirani su u 6 modula:

Inovacija i društvo:

- u Kontekst i determinante inovacija
- u Etika i održivost

Nositelji projekata i donositelji odluka:

- u Menadžment inovacija
- u Donošenje odluka

Postavljanje problema u kompleksnim sustavima:

- u Logika modeliranja
- u Dinamika kreativnosti

Multidisciplinarni projekti usredotočeni su na stvarne i relevantne probleme koje pred studente postavljaju kompanije, državna tijela i istraživačke institucije. Kroz ove procese studenti uče te istovremeno stječu praksu u osmišljavanju, realiziranju i implementaciji inovacija.

Za ostvarivanje ovih ambicioznih akademskih ciljeva, Politecnico di Milano nudi ograničen broj stipendija izuzetnim studentima. Aplikacija za prijavu kao i detaljne informacije dostupne su u BHV Education uredu.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: ne
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: ne
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne