Edukacija odvjetnika/ca ECHR

Lokacije
Centar za mirovne studije
Nazorova 1
10000 Zagreb
Tel: 01/ 482-0094
Fax: 01/ 482-0094
Cilj ovog projekta je povećati razinu zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj kroz uvođenje standarda Europskog suda za ljudska prava u nacionalno zakonodavstvo i pravnu praksu.

Gore navedeni cilj ostvarit ćemo kroz povećanje kapaciteta hrvatskih odvjetnika da učinkovito primjenjuju standarde Europske konvencije i to kako pred nacionalnim sudovima tako i pred Europskim sudom za ljudska prava. Metodologija koju ćemo primjenjivati je razvijena od strane INTERIGHTS-a do sada je implementirana u nekoliko zemalja koje su pristupile Europskoj konvenciji, između ostalog, i u nama susjednim zemljama: Srbiji, i Crnoj Gori.

Program traje 18 mjeseci, a sastoji se od sljedećih aktivnosti: 5 seminara, nacionalne konferencije, posjeta Europskom sudu za ljudska prava, radionice o slučajevima polaznika i polaznica koji sadržavaju elemente kršenja prava zajamčenih Europskom konvencijom te stvaranja neformalne mreže polaznika i polaznica edukacije s ciljem povezivanja, razmijene iskustava i rada na pravnoj zaštiti ljudskih prava.

Prva četiri seminara sastoje se od predavanja međunarodnih stručnjaka o člancima Europske konvencije, predavanja domaćih stručnjaka o kompatibilnosti nacionalnog zakonodavstva i prakse sa standardima Europske konvencije, te praktičnih vježbi temeljenih na hipotetskim slučajevima u vezi s kršenjem ljudskih prava zajamčenih Europskom konvencijom. Peti seminar se u cijelosti sastoji od simulacije suđenja pred Europskim sudom.

Prva četiri seminara traju pet dana, a zadnji seminar (simulacija suđenja) traje sedam dana. Nacionalna konferencija traje dva dana, a na nju će osim polaznika biti pozvani i stručnjaci za Europsku konvenciju, te predstavnici sudstva i tijela državne uprave. Posjet Europskom sudu traje pet dana, a tijekom tog posjeta polaznici će slušati suđenja pred Europskim sudom i upoznati se sa njegovim službenicima. Radionici traje dva dana, a na njoj će stručnjaci za Europsku konvenciju raditi sa polaznicima na njihovim aktualnim slučajevima koji sadržavaju elemente kršenja Europske konvencije.

Pred kraj trajanja edukacijskog programa izraditi će se interaktvna webstranica na kojoj će se objavljivati informacije, praksa Suda i ostali relevantni materijali, a koja će biti i sredstvo komunikacije među odvjetnicima. Pored toga, objavit će se publikacija koja će sadržavati priručnike o člancima Konvencije i ostale korištene materijale.

Predavači/ce o standardima Europske konvencije bit će pravnici/ce INTERIGHTS-a, bivši suci/sutkinje Europskog suda, pravnici/ce zaposleni u Europskom sudu i odvjetnici/e sa iskustvom zastupanja stranaka pred Europskim sudom. Predavači/ce o kompatibilnosti hrvatskog zakonodavstva i prakse sa standardima Europskog suda bit će profesori/ce pravnih fakulteta, odvjetnici/ce i ostali eminentni stručnjaci/kinje iz Hrvatske.

U programu može sudjelovati 20 sudionika i sudionica, svi troškovi edukacije pokriveni su. Provoditelji projekta odabrati će dvadesetoro polaznika/ica iz redova odvjetnika/ica koji su motivirani za rad na ljudskim pravima. Od polaznika/ica se očekuje da sudjeluju u svim aktivnostima programa. Ukoliko polaznik/ica neopravdano izostane sa jedne od aktivnosti isključit će se iz programa i biti odgovoran/a i za snošenje svojih dotadašnjih troškova nastalih provedbom programa.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: ne
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: da
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne