Studij Nautike

Lokacije
Sveučilište u Dubrovniku
Branitelja Dubrovnika 29
20000 Dubrovnik
Tel: 020/445-744
Fax: 020/435-590
Pomorsko visoko obrazovanje ima u Dubrovniku dugu i kontinuiranu tradiciju (45 godina), što je općepoznato, pa ne traži posebnu elaboraciju.

Sveučilište je osim s više nego dostatnim prostorom opremljeno i svim potrebnim suvremenim nastavnim pomagalima, kao što su: dva navigacijska simulatora, brodostrojarski simulator, brodica za spašavanje na sohama za vježbe spašavanja, protupožarni poligon, nautički kabinet, brodostrojarski kabinet, informatički kabinet, (brodska) radiopostaja za vježbe u komunikaciji i spašavanju, dvorana za predavanja i međusobnu komunikaciju na daljinu, školsko-istraživački brod "Naše more", dužine 33 m, s 19 kabinskih postelja za studente - vježbenike, te predavaonicom i laboratorijima.

Pomorsko visoko obrazovanje podliježe dvama zakonima: Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i Pomorskom zakoniku. To zapravo znači da je temeljni sadržaj i opseg obrazovanja u prve dvije godine reguliran međunarodnim konvencijama kojih je naša država potpisnica. Predloženi program to striktno poštuje pa na taj način udovoljava našim državnim obvezama i prilagođen je "Bolonjskoj deklaraciji"; u tome je njegova kvaliteta i specifičnost.

Približno 90% programa izvode nastavnici stalno zaposleni na Sveučilištu koji imaju iskustva u pomorskoj problematici, potrebne znanstveno-nastavne pretpostavke i potrebna pomorska ovlaštenja (tamo gdje je to međunarodnim konvencijama uvjetovano).

Krize zapošljavanja u pomorstvu nema, bilo da je riječ o svjetskoj trgovačkoj mornarici ili o kopnenom menadžmentu pomorskoga i drugog prometa i transporta; te će se grane i nadalje razvijati.

Pomorska navigacija i pomorsko brodsko strojarstvo pojam su za stručnost, vještinu i pouzdanost postupanja s brodom, brodskim pogonima, posadom, putnicima i teretom. Zato obrazovanje za ta zanimanja mora biti koncipirano kao visokostručno.

Pomorstvo u širem pojmu svojeg značenja jest sveučilišni multidisciplinarni studij za zanimanja u pomorstvu, brodarstvu, za upravljačka zanimanja u tvrtkama koje se bave pomorskim i transportnim poslovima, za nastavnička zanimanja i tome slično. Po završetku brodostrojarskog studija stječe se mogućnost zapošljavanja u svojstvu klasičnog inženjera u pomorstvu, brodogradnji i ostaloj industriji, ali i mogućnost nastavka studiranja na nekom od usmjerenih diplomskih programa matičnog Sveučilišta ili na diplomskim programima brodogradnje i strojarstva na matičnom ili nekom drugom sveučilištu.

Iz ovog pristupa proizlazi sljedeći logičan ustroj:

Prve dvije godine obrazovanja za brodska časnička zanimanja i ovlaštenja, kako je to i propisano Pomorskim zakonikom, obuhvaćaju u načelu samo predmete predviđene STCW-konvencijom, vrijede 120 ECTS-bodova po programu (usmjerenju).

Studij se nastavlja trećom godinom, koja vrijedi 60 ECTS-bodova. Ova godina obuhvaća teorijske i opće predmete koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim studijem, i premosnica je za završetak preddiplomskog studija od 180 ECTS-bodova. Završetkom ovakvog programa stječe se akademski naslov baccalaureus ili baccalaurea.

Diplomski sveučilišni studij traje daljnje dvije godine i vrijedi 120 ECTS bodova. Završetkom diplomskog studija s ukupno 300 ECTS stječe se naziv magistar struke.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: da
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: da
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne