Jazz dance

Lokacije
Plesni studio Edite Cebalo
Medulićeva 30-1
10000 Zagreb
Tel: 01/4826-551
Jazz dance je poseban smjer plesa, specifičan po tome što ga se može čuti, osjetiti, vidjeti, ali ga se teško može definirati.

Javio se prije 70-tak godina i razvijao se sa glazbom popularnom za određeno vrijeme. Jazz dance je plesna forma, kreativna i nadasve osobna. Plesač plešući jazz dance umjesto čvrstih restrikcija tipičnih za klasični balet koristi svoju sposobnost i energiju. Moderan ples je odbacio tradicionalni vokabular klasičnog baleta smatrajući ga nepodesnim izrazom suvremenog života i otkrio druge oblike pokreta, koji se bolje uklapaju u današnje vrijeme modernih preokupacija. U usporedbi s klasičnim baletom koji je striktan i kontroliran, jazz ples dolazi iz duše ili bolje rečeno iz trbuha. Dakle, osnovni impuls se stvara u predjelu abdomena te se poput vala harmonično širi kroz sve dijelove tijela.

Jazz dance nije slobodan stil, već ima svoje zakone i bazne pokrete. To je specifična forma na čijoj se osnovnoj tehnici izvode varijacije. Svaki učitelj ima svoj specifičan stil bezuvjetno visoko tehnički i energičan. Nakon svega ples mora izgledati nadasve prirodno. Mnogi povjesničari će reći da je jazz ples usko vezan sa crnim afričkom kontinentom i robovima. U Africi je svaki događaj slavljen muzikom i plesom. Dolaskom afričkih robova na američki kontinent rodila se i nova kultura sa afro-američkim elementima. Danas možemo reći da se baza jazz plesa zasniva na kombinaciji američkih i europskih plesača. Nosioci ove tehnike su u početku bili cni izvođači.

Jazz ples također ima backround u klasičnom baletu, te se izvodi na sve vrste glazbe. Danas je jazz dance tehnika najzastupljenija u Americi i Engleskoj. Možemo slobodno reći da je glazba naprosto tjerala tijelo da se kreće prema ritmu.

VRSTE JAZZ TEHNIKA

1. LIRSKI JAZZ
Pod jakim je utjecajem klasičnog baleta. Kretnje koriste cijelo tijelo naglašavajući njegovu liniju. Pokreti su fluidni s impulsima koji naglašavaju dinamiku. S ovom tehnikom se povezuje Luigi-tehnika.

2. MUSICAL COMEDY JAZZ
Teatralni jazz je stil koji se izvodi na pozornici Broadwaya i u mnogim plesnim mjuziklima. Karakterističan je po tome što pokreti prate tijek priče komada u kojem se izvode. Često se koriste rekviziti: šeširi, strelice, štap itd. Najčešće scene su u New Yorku i Londonu.

3. FUNKY JAZZ
Disco jazz se povezuje s Los Angelesom. Razlika između lirskog koji je fluidan ova tehnika sadrži mnogo izolacija, vrtnja kukovima i glavom. Plesni pokret ima tendenciju ka ritmiziranju tijelom i rukama. To je najnoviji smjer ove tehnike. Uključuje energične izolacije i sinkopirani rad nogu. To je forma break dancinga. Izvodi se na rock i pop glazbu i visoko je energičan.

5. AFRO HAITSKI JAZZ
Nastao je od afričkih pokreta i etničkih plesova karipskih otoka. Istraživala ga je Chaterine Dunham. Karakterističan je po tome što je najviše uključena kralježnica te vrat i kukovi, a noge su u laganom počučnju. Pokreti su duplicirani iz afričkih ceremonijala, te imaju virtualni karakter.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: ne
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: ne
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne