Stručne plesne radionice

Lokacije
CEKAO Zagreb
Ulica grada Vukovara 68
10000 Zagreb
Tel: 01/6119-886, 01/6119-869, 01/6130-039
CILJ PROGRAMA: utjecati na proširenje znanja, usavršavanje vještina i sposobnosti voditelja plesnih tečajeva te razmjenu iskustava s renomiranim plesnim umjetnicima.

OBLIK PROVOĐENJA: Program će se provoditi u obliku dvodnevnih radionica u trajanju 8,5 školskih sati po radionici.

U razdoblju siječanj-svibanj održat će se 5 stručnih radionica sljedećih tematskih okvira:

Tema: Tehnike padanja na pod i dizanja
Predavač: Ana Kreitmeyer
Datum: 21.01.2012. i 28.01.2012.
Vrijeme: 12:00 - 15:30

Tema: Partnering
Predavač: Kreitmeyer/Naumovski
Datum: 25.02.2012. i 03.03.2012.
Vrijeme: 12:00 - 15:30

Tema: Kontakt improvizacija
Predavač: Iva Hladnik
Datum: 24.03.2012. i 31.03.2012.
Vrijeme: 12:00 - 15:30

Tema: Whatever dance toolbox (ples uz softversku alatku)
Predavač: Zrinka Užbinec
Datum: 21.04.2012. i 28.04.2012.
Vrijeme: 12:00 - 15:30

Tema: Kreativni ples
Predavač: Zrinka Šimičić
Datum: 26.05.2012. i 02.06.2012.
Vrijeme: 12:00 - 15:30

RADIONICA 1: TEHNIKE PADANJA NA POD I DIZANJA

Radionica će se temeljiti na istraživanju različitih načina padanja i dizanja sa poda. «Centar tijela» i rad sa «težinom» važni su aspekti u radu sa podom tako da je radionica osmišljena na način da vježbama i zadacima osvještava te aspekte. Zagrijavanje će se temeljiti na različitim vježbama snage i izdržljivosti koji pripremaju muskulaturu na izvođenje plesnih elemenata koji se uče tijekom sata. Propitkujući odnos između snage i opuštenog tijela akumulirati će se plesni elementi koji će na kraju sata biti izvedeni kao dinamična plesna sekvenca.

O voditeljici:
Ana Kreitmeyer, rođena 1977.godine u Zagrebu.
Ana je plesačica i koreografkinja koja radi unutar izvedbene skupine BADco. iz Zagreba. Kao plesačica koja ne prolazi kroz klasični institucionalni oblik plesnog školovanja temeljno znanje u plesu dobiva u radu s pedagoginjama K. Cremonom (Cunningham tehnika) i V. Slamnik (klasični balet). Pohađajući plesne i koreografske radionice kontinuirano se educira kroz različite plesne tehnike i koreografske principe. Kako u najranijim godinama kreće sa scenskim iskustvom (dječje predstave Zagrebačkog kazališta mladih i Učilišta ZKM) koje se i danas nastavlja samo ne više u istom obliku, rad sa koreografima i režiserima je taj koji je oblikuje kao plesačicu i izvođačicu. Autorsku poziciju razvija posljednjih godina kao ko-autor unutar BADco. te u suradnji s koreografkinjom S.Banić Naumovski (OOUR) s kojom izvodi predstave KontAkt, Pijane šume i kratku koreografiju Možda jednom.
Jedna je od suosnivačica Eksperimentalne slobodne scene, nezavisne organizacije osnovane s ciljem promicanja i afirmacije suvremenog plesa i drugih oblika izvedbenih umjetnosti.
Sudjelovala u umjetničko-aktivističkom projektu “ODBROJAVANJE”.

Surađuje sa THEARTO projektom, prvim sustavnim projektom edukacije djece kroz umjetnost u RH.
Interes nalazi u pedagoškom radu gdje polje djelovanja godinama uobličava vođenjem plesnih treninga i radionica.

Akademsko obrazovanje stječe na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

RADIONICA 2: PARTNERING/RAD U PARU

O radionici:
Cilj radionice je praktičnim vježbanjem/izvođenjem usvojiti osnovne plesne principe rada/plesa u paru, s posebnim fokusom na načinima podizanja, spuštanja, nošenja, okretanja i podržavanja partnera. Radionica će posebnu pažnju pridati analizi prijenosa težine s tijela na tijelo i odnosima (napetostima) između dva tijela. U zadnjoj etapi rada, nastojat će se potaknuti kreativna primjena naučenog.

O voditeljicama:
Ana Kreitmeyer, rođena 1977.godine u Zagrebu.
Ana je plesačica i koreografkinja koja radi unutar izvedbene skupine BADco. iz Zagreba. Kao plesačica koja ne prolazi kroz klasični institucionalni oblik plesnog školovanja temeljno znanje u plesu dobiva u radu s pedagoginjama K. Cremonom (Cunningham tehnika) i V. Slamnik (klasični balet). Pohađajući plesne i koreografske radionice kontinuirano se educira kroz različite plesne tehnike i koreografske principe. Autorsku poziciju razvija kao ko-autor unutar BADco. te u suradnji s koreografkinjom S.Banić Naumovski (OOUR) s kojom izvodi predstave Zastoji (2011), KontAkt (2010), Pijane šume (2007) i Možda jednom...(2002).
Akademsko obrazovanje stječe na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

Sandra Banić Naumovski
Plesna umjetnica. Živi i radi u Zagrebu. Zaposlena na radnom mjestu samostalne stručne suradnice u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb. Suosnivačica i programska koordinatorica ekscene, nagrađivane platforme za edukaciju i istraživanja u izvedbenim umjetnostima. Autorica, izvođačica i osnivačica OOUR-a. Plesala je u brojnim produkcijama hrvatskih i inozemnih koreografa. Od 2002., (ko)autorica je sedamneast plesnih predstava i projekata. Njezine predstave su izvođene u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao koreograf, surađivala je u nekoliko dramskih predstava i opera. Diplomirala je razrednu nastavu i prirodoslovlje na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu.

RADIONICA 3: KONTAKT IMPROVIZACIJA

O radionici:
Radionica je zamišljena kao upoznavanje s tehnikom kontakt improvizacije. Kontakt improvizacija je suvremena plesna forma u kojoj se kroz kontakt između dvoje ili više plesača, stvara improvizirani ples. Iako se ova plesna forma razvijala kao suvremena plesna tehnika te se aktivno koristi kao koreografska metoda, dostupna je svim ljubiteljima kretanja neovisno o predznanju ili dobi. Zasniva se na davanju, primanju i dijeljenju težine te poigravanju s gravitacijom i momentumom - kotrljanju, zaustavljanju, skakanju, letenju i padanju. Ponekad se razvija u mirnu i meditativnu praksu, a ponekad u neobuzdani akrobatski izazov.
Tijekom radionice poigrat ćemo se i istražiti njezine osnovne principe - davanje i preuzimanje težine, spiralu, zajedničku os i pad. Na osnovi osnovnih principa tehnike, isprobat ćemo i neke tjelesne podrške, te korištenje akrobatske forme u plesu. Naglasak će biti na tijeku energije i svijesnosi tijela, više nego na savladavanju određenog pokreta. Kontakt improvizacija nudi zaigrani način povezivanja s ostalim plesačima, pa će stoga zadnji dio radionice biti otvorena plesna improvizacija.

O voditeljici:
Iva Hladnik se godina bavi suvremenim plesom te je jedna od organizatorica incijative za razvoj plesne improvizacije-Improspekcije. Plesno se školuje u plesnom studiju Kiline Cremone, Učilištu Zagrebačkog plesnog ansambla te eksceni kao i kroz niz radionica u zemlji i inozemstvu. Surađuje kao izvođač i koautor u predstavama domaćih autora i timova. Predano i s puno ljubavi i veselja podučava satove yoge, suvremenog plesa i kontakt improvizacije.

 

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: ne
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: ne
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne