Pristup visokom obrazovanju u Hrvatskoj nije jednak za sve

U Hrvatskoj postoji niz ozbiljnih prepreka pristupu visokom obrazovanju za osobe iz obitelji s nižim primanjima, učenike iz strukovnih škola, osobe s invaliditetom i pripadnike romske nacionalne manjine. Ovo su glavni zaključci dokumenta "Policy preporuke za povećanje jednakog pristupa visokom obrazovanju u Hrvatskoj" koji upućuju na zaključak da jednakost pristupa visokom obrazovanju nije trenutno prioritet u politikama državnih institucija i visokih učilišta u Hrvatskoj.

Cilj je dokumenta definirati konkretne mjere koje trebaju poduzeti nadležne institucije u Hrvatskoj za rješavanje nejednakosti pristupa visokom obrazovanju. Dokument je danas objavio Institut za razvoj obrazovanja i dostupan je na internetskim stranicama www.iro.hr/hr/publikacije.

 Dokument "Policy preporuke za povećanje jednakog pristupa visokom obrazovanju u Hrvatskoj“ je izradio Institut za razvoj obrazovanja na temelju rasprave stručnjaka i aktivista u području obrazovanja koji su sudjelovali na seminaru "Pravo na obrazovanje: povećanje jednakog pristupa visokom obrazovanju u Hrvatskoj" (održan 26. studenog 2008. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu). Na seminaru je sudjelovalo 76 sudionika iz državnih institucija, visokih učilišta, studentskih udruga, instituta, organizacija civilnog društva i medija.

 U dokumentu "Policy preporuke povećanje jednakog pristupa visokom obrazovanju u Hrvatskoj" identificirani su brojni problemi u nejednakosti s kojima se susreću određene društvene skupine u pristupu visokom obrazovanju u Hrvatskoj, a za svaki problem se predlaže određena mjera za njegovo otklanjanje. Glavne mjere koje se preporučaju (većina kojih je temeljeno na međunarodnoj dobroj praksi), su sljedeće:

  • pružati dodatnu potporu ranjivim skupinama za sprječavanje neuspjeha u školovanju, i to već tijekom osnovnoškolskog obrazovanja
  • osigurati da državna matura nije jedini kriterij za upis na visoka učilišta kako bi spriječili nejednakosti u pristupu za učenike strukovnih škola
  • osigurati financijsku potporu za 18% kućanstava u Hrvatskoj za koje su troškovi visokog obrazovanja previsoki u odnosu na njihova primanja
  • ukloniti sve arhitektonske barijere na visokim učilištima u Hrvatskoj te osigurati osobama s invaliditetom ispomoć u okviru studentskog doma kao i prijevoz na fakultete
  • sustavno rješavati problem nedovoljnog postotka Roma koji završavaju osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, kao preduvjet jednakog pristupa visokom obrazovanju.

Zaključeno je da pored Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH veliku odgovornost za rješavanje navedenih problema snose i sama visoka učilišta koja moraju preuzeti aktivniju ulogu i veću odgovornost, budući da visoka učilišta samostalno određuju upisne politike, visinu školarina, itd. U procesu rješavanja ovih problema, važno je da nadležne institucije (država i visoka učilišta) surađuju i da se konzultiraju sa svim dionicima u obrazovanju, uključujući s organizacijama civilnog društva.

Preporuke će biti poslane, između ostalih, hrvatskim visokim učilištima, Rektorskom zboru visokih učilišta RH, studentskim zborovima, institucijama Vlade RH, među kojima Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa RH, Savjetu za razvoj civilnog društva Vlade RH, kao i ostalim dionicima u visokom obrazovanju.

Edukacija i savjetovanje trebalo bi biti prisutno i važno svima onima koji uvijek žele biti korak ispred konkurencije. Cilj nam je klijenta uvesti u svijet ICT-a te unaprijediti i usavršiti njegovo poslovanje na internetu.

Uslugama savjetovanja nastojimo pomoći u izradi najboljeg koncepta za web projekt i pomoći oko informatičke edukacije.

Pregled seminara:

- Online oglašavanje
- Online media planiranje
- Internet (online) prodaja
- SEO edukacija