Menadžer u malom poduzetništvu

Lokacije
Poslovna izvrsnost d.o.o.
Ulica grada Mainza 21
10000 Zagreb
Tel: 01/4500-030
Fax: 01/4500-041
Strossmayerova 13/I
51000 Rijeka
Tel: 051/377-444
Fax: 051/377-445
Polaznici programa bit će osposobljeni za samostalno vođenje poslova malih gospodarskih subjekata, ali i uspješno vođenje pojedinih funkcija u velikim gospodarskim sustavima.

VODITELJ PROGRAMA: mr.sc. Željko Tintor

ZAŠTO ŠKOLOVANJE ZA MENADŽERA U MALOM PODUZETNIŠTVU?
Primjenom kriterija veličine bilančne aktive, ostvarenog godišnjeg prometa i broja zaposlenika, u Republici Hrvatskoj više od 95% ukupnog broja gospodarskih subjekata čine mali poduzetnici registrirani kao trgovačka društva. Njihov doprinos ukupnoj zaposlenosti je preko 34%, a doprinos ukupnom prihodu preko 35%. Dodamo li tome još i poduzetnike u obrtništvu, jasno je da mali poduzetnici čine veći dio gospodarske strukture te da oni imaju važnu ulogu u gospodarskom razvoju društva. Globalizacijom svjetskog tržišta i gospodarstva, općenito se poduzetništvu, a posebice malom poduzetništvu, pridaje sve veća važnost i u manje razvijenim tranzicijskim zemljama poput naše zemlje, sa željom ubrzanja njihova gospodarska razvoja. Pred ulaskom smo u Europsku Uniju, organizaciju razvijenih gospodarstava duge tržišne tradicije. Uspješnost i opstanak malih poduzetnika u takvom turbulentnom okruženju neposredno su povezani s razvojem vlastitog menadžmenta, koji svojim funkcijama nastoji ostvarivati postavljene ciljeve poslovanja. Pri tome su najvažnije značajke menadžmenta znanje i trajno usavršavanje.

ŠTO MENADŽERI U MALOM PODUZETNIŠTVU TREBAJU ZNATI?
Malo poduzetništvo ima brojne specifičnosti koje ga razlikuju od velikih gospodarskih subjekata. Brojna su i ograničenja koja opterećuju njegova poslovanja, značajnije nego što je to slučaj s velikim gospodarskim subjektima. Stoga su i zahtjevi koji se postavljaju pred menadžerima u malom poduzetništvu u pravilu kompleksniji nego što su to zahtjevi koji se stavljaju pred članove menadžerskog tima u velikim gospodarskim subjektima. Stoga menadžer u malom poduzetništvu treba ovladati brojnim znanjima i vještinama kako bi osigurao ostvarivanje planiranih poslovnih ciljeva tvrtke. Osim temeljnih osnova poduzetništva, potrebno je da poznaje institucionalne uvjete, pravno okruženje i poduzetničku infrastrukturu. Od posebne su važnosti poznavanje tržišta te primjena marketinških spoznaja i vještina. Uspješno poslovanje također podrazumijeva dobro poznavanje izvora financiranja i upravljanja financijama, a konkurentna sposobnost gradi se dobrom organizacijom i upravljanjem troškovima. Cilj menadžmenta jest osigurati uspješno tekuće poslovanje, ali i rast i trajni opstanak tvrtke na tržištu. Stoga menadžment mora poznavati i planiranje, operativno i strateško, kao i vještinu izrade poslovnih planova. Naravno, uspješan menadžment ne podrazumijeva samo znanje i vještine, već i njihovu uspješnu primjenu.

TKO ĆE IH NAUČITI?
Edukacija i obrazovanje povjereni su timu iskusnih stručnjaka u gospodarstvu, koji su obavljali ili obavljaju mnoge stručne i vodeće poslove u tvrtkama, institucijama ili državnim tijelima, ali su snažno prisutni i na edukacijskoj sceni kao profesori ili asistenti na višim i visokim poslovnim učilištima, kao voditelji ili predavači na stručnim seminarima i savjetovanjima za poduzetnike i menadžere ili pak kao voditelji, poslovni savjetnici i konzultanti na raznim složenim projektima.

ŠTO POSLIJE SVEGA?
Polaznici programa bit će osposobljeni za samostalno vođenje poslova malih gospodarskih subjekata, ali i uspješno vođenje pojedinih funkcija u velikim gospodarskim sustavima. Moći će preuzimati odgovornost za donošenje ključnih poslovnih odluka, a bit će osposobljeni i za prijenos vlastitih znanja i vještina na druge.

STRUKTURA KOLEGIJA

Osnove poduzetništva
mr.sc. Željko Tintor
Gabrijela Bartowski

Pravni oblik organizacije poduzetništva
Dražen Lančić

Izvori financiranja poduzetništva
mr.sc. Željko Tintor
Dražen Lančić

Upravljanje troškovima
Mira Fruk

Integrirana marketinška komunikacija
Sanja Markušić, MBA

Menadžment u poduzetništvu
Danijela Husinec

Poslovni plan
mr.sc. Željko Tintor

Hrvatski jezik i poslovna korespondencija
mr.sc. Jelena Vlašić Duić

Gost predavač
Silvana Bandalo, HAMAG

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: da
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: da
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne