Hrvatsko - francuska udruga

Kategorije
Kontakt podaci
Alliance Francaise de Split
Marmontova 3
21000 Split
Tel: 021/347-290
Fax: 021/347-250
Naša je Alliancea plod bogatog kulturnog nasljeđa Splita i Francuske.

Već 1922. splitski frankofili i frankofoni osnivaju Cercle Français, zatvoren početkom drugog svjetskog rata pod talijanskom okupacijom. 1947. palica je predana otvaranjem podružnice i čitaonice zagrebačkog Francuskog instituta koja se 1984 zatvara iz financijsko ekonomskih razloga. Ponovno frankofili i frankofoni (naravno ne oni iz 1922.), svjesni važnosti očuvanja ovog malog ognjišta francuske kulture u Splitu, osnivaju Društvo francuskog prijateljstva, koje 1992. postaje Hrvatsko-francuska udruga. Od tada (počevši od 1922. u Hrvatskoj se ponovno podučava francuski jezik u izvanškolskim ustanovama) organiziramo tečajeve francuskog jezika, te smo, zahvaljujući brojnim kulturnim aktivnostima, posebno lingvističkim i pedagoškim, postali Alliance française pod okriljem Alliance française iz Pariza, prestižne i u svijetu poznate škole.

Naša Alliancea ima više od tristo polaznika (od predškolske djece do odraslih koji žele učiti ili usavršavati francuski jezik), u svom prostoru organizira predavanja, susrete, izložbe, video projekcije, predstavljanje knjiga i druge aktivnosti. Čitaonica s dnevnim, tjednim i mjesečnim tiskom, te specijaliziranim časopisima, bogata knjižnica s oko 8000 naslova. Čitav program od jutra do večeri, a sve to u 182 m2 prostora, obnovljenog i suvremeno opremljenog u proljeće 2002. godine.

Ono na što smo posebno ponosni su Dani francuske kulture u Splitu. Tom prigodom organiziramo brojna kulturna dogadanja u gradu (izložbe, koncerte, predavanja i dr.) u suradnji s Centrom za kulturnu suradnju pri Francuskom veleposlanstvu i Francuskim institutom u Zagrebu.