Visoka škola za informacijske tehnologije

Kategorije
Kontakt podaci
Intus informatika d.o.o.
Klaićeva 7
10000 Zagreb
Tel: 01/6522-881
Fax: 01/6525-614
Visoku školu za informacijske tehnologije i stručni studij informacijskih tehnologija pokreću nastavnici stručnog studija računarstva nastavnog centra Zagreb Odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu. To su nastavnici koji studij računarstva od 2000/2001 izvode u Zagrebu, a od 2001/2002 u Križevcima i od 2002/2003 u Sisku.

Stručni studij računarstva, preteča stručnog studija informacijske tehnologije, izvodio se od utemeljenja Veleučilišta u Splitu 1998. god. kao smjer studija elektronike, a od 2000. god. izvodi se na temelju dopusnice MZT kao samostalni studij računarstva sa tri usmjerenja, u trajanju od pet semestara. Inoviran je 2001. god. odlukom Senata Veleučilišta u Splitu tako da je dodano četvrto usmjerenje. Također je studentima ponuđeno dobrovoljno pohađanje pune treće godine (svega šest semestara).

Izvođenje studija računarstva nastavljeno je od 2003. na Odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu. Studij se izvodi u sedam nastavnih centara (Split, Knin, Ploče, Zagreb, Križevci, Sisak, Vukovar), od čega u Splitu i Zagrebu u dvoipogodišnjoj i trogodišnjoj varijanti.

Odjel za stručne studije predložio je u postupku prilagodbe bolonjskom procesu isti koncept studija, sada pod nazivom "Stručni studij informacijske tehnologije", te dobio pozitivno mišljenje recenzenata za dvoipogodišnji i trogodišnji studij. Zatražena je i dobivena dopusnica za dvoipogodišnji studij u sjedištu Odjela u Splitu. U tijeku je pokretanje postupka za ishođenje dopusnice i za trogodišnju varijantu studija za sjedište Odjela u Splitu.

Stručni trogodišnji studij informacijskih tehnologija koji se predlaže ovim elaboratom, gotovo je identičan ranije recenziranom i pozitivno ocijenjenom studiju informacijske tehnologije Odjela za stručne studije. Razlike dvaju studija, predložene na osnovu iskustva sa prvom generacijom studenata 2005/2006 u Splitu, istaknute su u petom poglavlju ovog elaborata.

Veliki broj diplomiranih studenata, apsolvenata i studenata završnih godina stručnog studija računarstva pronašao je posao kao novo zaposlenje. Prema njihovim iskustvima bili su u stanju odmah se uključiti u radni proces, a poslodavci su zadovoljni razinom stečenih znanja. Time je verificirano nastojanje da se u tijeku studija osim općih savladaju i konkretna stručna znanja korištenja programskih alata i postupaka upravljanja računalima.

Značajan dio studenata čine zaposlenici koji se uz potporu poslodavca ili za vlastite potrebe dokvalificiraju i osuvremenjuju znanja potrebna na radnom mjestu. Izvođenje nastave u više nastavnih centara omogućilo je zaposlenicima pohađanje nastave unatoč obvezama na radnom mjestu, čime je efikasno ostvareno načelo cjeloživotnog obrazovanja.

Za ovako koncipiran studij računarstva kroz proteklih pet godina trajno je prisutan veliki interes potencijalnih polaznika iz privrede i nakon srednje škole. Mnogi studenti koji su završili ili su pred završetkom zainteresirani su za nastavak studija kroz specijalističke studije ili kroz prelazak na sveučilišne studije.