Televizijski i radijski voditelj

Lokacije
Poslovna izvrsnost d.o.o.
Ulica grada Mainza 21
10000 Zagreb
Tel: 01/4500-030
Fax: 01/4500-041
Strossmayerova 13/I
51000 Rijeka
Tel: 051/377-444
Fax: 051/377-445
Nakon završetka programa, polaznici će biti osposobljeni za zanimanje televizijskog i radijskog voditelja, a budući da je televizijskih i radijskih postaja svakim danom sve više, vjerujemo da će dobiti priliku i okušati se u ulozi voditelja na tim medijima.

VODITELJ PROGRAMA: Ljudevit Grgurić Grga

ZAŠTO ŠKOLOVANJE ZA TELEVIZIJSKE I RADIJSKE VODITELJE?
Rastom broja televizijskih i radijskih postaja u Hrvatskoj, javlja se i potreba za sustavnim obrazovanjem televizijskih i radijskih voditelja. A upravo njihova obrazovanost i specifične sposobnosti, uz ostalo, jamče kvalitetan program. S druge strane, kvaliteta programa svake pojedine televizijske ili radijske postaje jamstvo je jačanja konkurentnosti, što pak za posljedicu ima daljnji razvoj cjelokupnog medijskog tržišta.
Budući da naše visoko obrazovanje ne pruža mogućnost školovanja za zvanje voditelja u elektroničkim medijima, ovakvi su programi rijetka mogućnost za stjecanje teoretskih i praktičnih znanja koja će polaznici moći iskoristiti u radu na televiziji ili radiju.

ŠTO TELEVIZIJSKI I RADIJSKI VODITELJI TREBAJU ZNATI?
Od televizijskih i radijskih voditelja očekuje se široka opća kultura te specifične sposobnosti koje se sustavnim obrazovanjem mogu nadograđivati i unapređivati.
Polaznicima će se omogućiti da se upoznaju s osnovama voditeljskog posla u oba medijima. Tijekom trajanja programa pratit će se rad i napredovanje svakog polaznika, razvijat će se njihove sposobnosti, kretanje u prostoru, dikcija, glas, gesta i mimika. Polaznici će se, uz ostalo, upoznati s temeljima retorike, pravilnog govora i izgovora, stylinga i televizijske šminke. Stečena će znanja primijeniti u završnom ispitu – u ulozi televizijskog ili radijskog voditelja.

TKO ĆE IH NAUČITI?
Polaznicima će temeljna znanja za zanimanje televizijskog i radijskog voditelja prenijeti osobe s dugogodišnjim iskustvom rada u elektroničkim medijima, voditelji, novinari i glumci čiji rad poznajemo s malih ekrana, ali i cijeli niz stručnjaka za čije postojanje gledatelji i ne znaju, a prijeko su potrebna karika u lancu televizijske i radijske proizvodnje. Budući da je zanimanje voditelja usko vezano uz scenu, kao posebna jedinica obradit će se i specifičnosti scenskog govora i pokreta, uz analizu tih elemenata u kazališnoj predstavi. Program uključuje i posjete televizijskim i radijskim postajama i praćenje rada voditelja u stvarnim, televizijskim i radijskim uvjetima.

ŠTO POSLIJE SVEGA?
Nakon završetka programa, polaznici će biti osposobljeni za zanimanje televizijskog i radijskog voditelja, a budući da je televizijskih i radijskih postaja svakim danom sve više, vjerujemo da će dobiti priliku i okušati se u ulozi voditelja na tim medijima. Iskustvo televizijskih i radijskih voditelja, novinara i glumaca, ljepši glas, ugođen po mjeri medija, gesta i mimika kakvu zahtijeva televizija, tečan govor kakav traži radio i još mnogo toga, pomoći će polaznicima da pronađu svoje mjesto na hrvatskom medijskom tržištu i da jednoga dana svoje iskustvo i znanje prenesu nekim novim polaznicima ovakvih programa.

 

STRUKTURA KOLEGIJA

Uvod u voditeljstvo
Ljudevit Grgurić-Grga
Melita Hrengek

Televizijski žanrovi
Hrvoje Hrengek

Radijski žanrovi
Ljudevit Grgurić-Grga

Tehnika spikerskog čitanja
Melita Hrengek
Miljenko Kokot

Hrvatski standardni jezik u medijima
mr.sc. Jelena Vlašić Duić

Patologija glasa
Ana Vlašić

Govorni bonton
mr.sc. Jelena Vlašić Duić

Strah i trema u javnom govoru
Tihomir Janjić

Styling i televizijska šminka
Kristina Hošnjak

Vježbe televizijskog i radijskog nastupa
Ljudevit Grgurić-Grga
Melita Hrengek

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: da
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: da
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne