Studij Strojarstva

Lokacije
Sveučilište u Dubrovniku
Branitelja Dubrovnika 29
20000 Dubrovnik
Tel: 020/445-744
Fax: 020/435-590
U današnjim okolnostima izražena je potreba za razvitkom odgovarajuće industrijske proizvodnje, malog gospodarstva i servisnih usluga pa će završeni studenti tu naći zaposlenje, ili znati osnovati vlastito poduzeće i njime profitabilno poslovati.

Kome je studij namijenjen?

Studij Strojarstvo namijenjen je stjecanju znanja i vještina iz područja strojarstva dopunjenoga elektrotehnikom, računarstvom i načelima suvremenog menadžmenta te s posebnim naglaskom na primjeni stečenih znanja u praksi. Zamišljen je tako da se općim i osnovnim stručnim predmetima u prvoj godini studija steknu predznanja za razumijevanje specifičnih predmeta sadržanih u tehnološkim i energetskim modulima na višim godinama studija. Tako će se odgovarajuće obrazovati stručnjaci koji će znati upravljati proizvodnim i energetskim procesima različitih postrojenja na kopnu.

Kako je studij organiziran?

Nastavni plan i program izvodi se tijekom tri studijske godine, a podijeljen je u šest semestara. Nakon položenih svih ispita studenti diplomskim radom dokazuju sposobnost korištenja stečenim znanjima za rješavanje diplomskim zadatkom postavljenog problema.
Po završetku studija stječe se naziv inženjer strojarstva s kraticom ing.

Osnovna obilježja programa studija

Na 1. godini studija slušaju se i polažu predmeti:

Engleski jezik I. i II., Matematika I. i II., Tehnička mehanika I. i II., Primjena računala I. i II., Tehničko crtanje s nacrtnom geometrijom, Materijali, Čvrstoća materijala i električni strojevi, Računalni dizajn, Radionička praksa te Tjelesna i zdravstvena kultura.

Na 2. godini studija slušaju se i polažu predmeti:

Engleski jezik III. i IV., Termodinamika, Osnove elektrotehnike, Ekonomika poslovanja, Industrijska praksa, Osnove statistike, Čvrstoća materijala i elementi strojeva, Motori s unutarnjim izgaranjem, Hidraulika i pneumatika, Konstruiranje, Tehnika mjerenja i kontrola, Tjelesna i zdravstvena kultura1 te predmeti jednog od dva izborna modula A (Alatni strojevi te Njemački ili Engleski jezik) ili modula B (Motori SUI te Njemački ili Engleski jezik).

Na 3. godini studija slušaju se i polažu predmeti:

Planiranje i upravljanje proizvodnjom, Mehatronika, Električni strojevi i uređaji, Menadžment, Kultura poslovnog komuniciranja, Motor i vozila, Grijanje, hlađenje i klimatizacija, Računalom podržana priprema i proizvodnja, Upravljanje kvalitetom i sigurnošću, Terotehnologija i izrada projekta.

Suradnja s drugim visokoškolskim ustanovama

Uključenost renomiranih profesora Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu u nastavi završnih godina studija pridonosi kvaliteti studija Strojarstva.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: da
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: da
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne