Samba

Lokacije
Plesni studio Spin
Trnjanska 1
10000 Zagreb
Tel: 098/1304-050
Tkalčićeva 33/I
10000 Zagreb
Tel: 098/1304-050
Samba je uistinu najpoznatiji brazilski ritam i ples nastao kao proizvod miješanja raznih ritmova afričkih robova prisilno dovedenih u Brazil, autohtonih ritmova brazilskih domorodaca i ritmova koje su njegovali portugalski kolonijalisti.

Tečaj Plesnog studija Spin usklađen je sa svjetskim programom plesne poduke i sastoji se od tri stupnja. Svaki stupanj traje 16 nastavnih sati (2x tjedno po 90 minuta) ili 8 nastavnih sati (1x tjedno po 90 minuta).

Nakon savladanog tromjesečnog tečaja polaznicima se omogućuje i daljnje postupno usavršavanje plesnih vještina sudjelovanjem u našoj rekreacijskoj grupi.

U Brazilu su poznati mnogi načini plesa na ritam sambe; elegantniji oblik prikladniji zatvorenim društvenim događajima, ali i divlji, ničim sputan, oblik etno plesa koji se obično povezuje s nebrojenim karnevalima koji se svake godine redovito organiziraju diljem Brazila. Riječ ''samba'' dolazi od angolanske riječi ''sembe'' koja je označavala jedan ritam koji se rabio pri religioznim animističkim ritualima uobičajenima za cijelu pretkolonijalnu Afriku. Samba je s vremenom evoluirala i razvila se kao zasebni plesni oblik početkom 20. stoljeća u Rio de Janeiru pod utjecajem crnih imigranata koji su u Rio došli trbuhom za kruhom iz najautentičnije brazilske provincije Bahia.

Nitko ne može sa sigurnošću znati tko je prvi stvorio sambu, ali je vrlo vjerojatno da su pokretači ovog žanra bili pojedinci okupljeni oko Tia Ciata, Pixinguinhe i João de Bahiana.

Godine 1917. Donga i Mauro Almeida objavljuju prvu skladbu s ritmom sambu pod nazivom ''Pelo Telefone''. Raniji pokušaji drugih pojedinaca bili su obilježeni kao samba, ali nisu imali ona karakteristična obilježja koje se prvi put pojavljuju u skladbi ove dvojice autora. Njihova uspješnica utjecala je na to da samba izađe iz crnačkih geta i postane dijelom mainstream kulture.

Ismael Silva i njegova skupina gangstera/skladatelja zaslužni su što je 1928. u Riju oformljena prva škola sambe pod imenom ''Deixa Falar''. Prilagodili su ovaj glazbeni žanr kako bi bolje odgovarao potrebama karnevalskih parada. Upravo u to vrijeme radio je kao novi izum postajao naširoko prisutan i utjecao na jačanje popularnosti sambe širom zemlje. Tih godina samba je postala službeni simbol Brazila.

Carmen Miranda je popularizirala sambu izvan Brazila kroz filmove u kojima je glumila te uvela brazilske ritmove u SAD i Europu. Budući da je samba doživjela proces metamorfoze koraci su tada postajali sve više stilizirani i standardizirani.
Glazbeni umjetnici poput sofisticiranih Dorivala Caymmija, Custódija Mesquite, Pedra Caetana, Assisa Valentea i Herivelta Martinsa te utjecaj snažne brazilske glazbene industrije poveli su sambu u jednom novom smjeru.
Legendarna skladba ''Aquarela do Brasil'' (''Brazilski akvarel'') Ary Barossa postala je prva neslužbena brazilska himna u inozemstvu. S vremenom samba se razvijala u raznim smjerovima – od nježnih zvukova samba-canção do popularnih karnevalskih skladbi koje su izvodili bubnjarski orkestri. Samba stil koji se popularizirao među bijelačkom srednjom klasom ostati će u povijesti glazbe zapamćen pod imenom...bossa nova.
U velikim brazilskim urbanim sredinama otvarani su prvi popularni noćni klubovi (gafieiras) u kojima je razvijena osebujna sinkopirana varijanta sambe ritma poznata kao samba–choro ili gafieira samba.

Još u 30-im godinama 20. stoljeća nastala je i samba de breque – oblik koji je koristio pauze u glazbi i ispunjao ih ritmiziranim govorom koji bi se mogao usporediti s današnjim crnačkim rapom Sjeverne Amerike. U São Paulu i Bahiji samba je također neizbježno poprimila neke lokalne specifičnosti.

Šezdesete su bile zlatne godine sambe. Brazil je tada prolazio kroz dugotrajnu političku krizu, a ljevičarski nastrojeni glazbenici poput Aldira Blanca koji su izvodili bossa novu uspjeli su tih godina značajno popularizirati sambu.

Deset godina kasnije samba je ponovno odzvanjala s radio prijamnika. Modificirana primjesama disco glazbe i brazilskog rocka, samba je uskrsla 80-ih u predgrađima Rio de Janeira pod imenom pagode. Nova suvremenija samba prilagodila se vremenu i počela koristiti kolokvijalni govor i sleng približivši se time običnom brazilskom puku.

Ritam u sambi je uistinu osebujan i varira unutar svake pjesme što obogaćuje glazbu i pobuđuje zanimanje slušača. Često je nazivaju i ''južnoameričkim valcerom'' zbog akcije dizanja i spuštanja tijekom plesa koja je inače karakteristična za valcer.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: ne
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: ne
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne