Paso Doble

Lokacije
Plesni studio Spin
Trnjanska 1
10000 Zagreb
Tel: 098/1304-050
Tkalčićeva 33/I
10000 Zagreb
Tel: 098/1304-050
Pojam rumba zahvaća čitav spektar ritmova i plesnih stilova. Među tim stilovima ističu se son, danzon, guajira, guaracha i naningo. Rumba je kombinacija afričkih ritmova i španjolskih melodija – nastala je u Africi i došla u Novi Svijet u 16. stoljeću na brodovima koji su prevozili crne robove.

Tečaj Plesnog studija Spin usklađen je sa svjetskim programom plesne poduke i sastoji se od tri stupnja. Svaki stupanj traje 16 nastavnih sati (2x tjedno po 90 minuta) ili 8 nastavnih sati (1x tjedno po 90 minuta).

Nakon savladanog tromjesečnog tečaja polaznicima se omogućuje i daljnje postupno usavršavanje plesnih vještina sudjelovanjem u našoj rekreacijskoj grupi.

Paso doble je živahan i teatralan španjolski ples, razvijen u Francuskoj. Njegovo ime prevedeno sa španjolskog doslovno znači ''dvostruki korak''.
Ples se bazira na konceptu borbe s bikom – uprizoruju se scene iz koride i koristi ista glazba koja prati teatralan ulazak matadora u arenu (paseo) i njegove pokrete prije nego što zada biku fatalni udarac (faena). Muškarac u plesu igra ulogu matadora, a žena je glumi njegov plašt, a ponekad i samog bika.

Sve kulminira u trenutku kad muškarac ubija bika što čini paso doble jednim od najdramatičnijih plesova koje ćete igdje imati priliku vidjeti.
U ovom plesu muškarac je taj koji vodi glavnu riječ i fokus publike je uglavnom usmjeren na njega. On mora plesati ponosno, lagano savijen prema natrag, spuštenih ramena i visoko uzdignute glave. Njegovi pokreti su odlučni, a koraci koje izvodi sliče paradnom maršu. Za razliku od ostalih latinsko-američkih plesova u paso dobleu nije poželjno proizvoditi kretnje bokovima.

Paso doble je progresivni (pleše se kružno u plesnom smjeru) međunarodni latinsko-američki ples. Dijeli sličnosti s nekim standardnim plesovima – koraci unaprijed izvode se preko pete, okvir između partnera je širi i mora ga se konstantno držati takvim.
Glazba na koju se pleše paso doble izvedena je iz španjolske ciganske plesne melodije (España Cani) koja je razlomljena u više fraza na unaprijed strogo fiksiranim mjestima.

Paso doble je iznimno komplicirani ples u kojem mnogo ovisi od koreografije i zato se uglavnom pleše natjecateljski, a tek u rijetkim slučajevima kao društveni ples. Zbog svega navedenog potrebno je provesti dulje vrijeme plešući druge jednostavnije plesove prije nego se krene pronicati u tajne paso doblea.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: ne
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: ne
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne