Mambo

Lokacije
Plesni studio Spin
Trnjanska 1
10000 Zagreb
Tel: 098/1304-050
Tkalčićeva 33/I
10000 Zagreb
Tel: 098/1304-050
Mambo je nastao na Kubi u naseljima doseljenika sa susjednog otoka Haitija. Riječ mambo na Haitiju označava svećenicu voodoo religije koja je široko ukorijenjena u tradiciji tog otoka. Te žene su u ruralnim crnačkim sredinama te trenutno najsiromašnije zemlje zapadne hemisfere imale ulogu liječnica, duhovnih savjetnica, egzorcista i proročica.

Tečaj Plesnog studija Spin usklađen je sa svjetskim programom plesne poduke i sastoji se od tri stupnja. Svaki stupanj traje 16 nastavnih sati (2x tjedno po 90 minuta) ili 8 nastavnih sati (1x tjedno po 90 minuta).

Nakon savladanog tromjesečnog tečaja polaznicima se omogućuje i daljnje postupno usavršavanje plesnih vještina sudjelovanjem u našoj rekreacijskoj grupi.

Mambo je kao ples postao popularan u 40-im godinama 20. stoljeća. Spajanjem sjevernoameričkog Swinga i kubanske glazbe nastao je ovaj fascinantni ritam kojeg je pojava potakla stvaranje još jednog senzacionalnog novog plesa pod imenom MAMBO.
Ocem mamba smatra se stanoviti Kubanac Perez Prado koji ga je prvi počeo izvoditi 1943. u La Tropicani, najpopularnijem noćnom klubu u Havani. Nakon njega slavu mamba proširili su ostali veliki latin-jazz glazbenici poput Tita Puentea, Xaviera Cugata, Machita, Pupija Campa i Tita Rodrigueza. Mambo je ples u kojem je moguće pronaći elemente tradicionalnih afričkih i kubanskih plesova, jazz-dancea, hip-hopa pa čak i baleta.

Budući da je izvorni mambo bio naglašeno akrobatski ples morao je biti pojednostavljen kako bi ga se populariziralo. Nova modificirana verzija mamba predstavljena je uskoro javnosti u plesnim studijima, hotelskim plesnim dvoranama i noćnim klubovima New Yorka i Miamija. Zagrižene plesače mamba tada se u žargonu nazivalo imenom MAMBONICKS.

Mambo-manija nije potrajala dugo i danas mambo uglavnom plešu napredniji plesači. Plesni učitelji diljem svijeta slažu se da je mambo jedan od najtežih plesova. Cha-cha-cha je nastao upravo kao rezultat pokušaja plesnih majstora da pojednostave mambo i time ga dodatno populariziraju.
Nedavno je mambo doživio svoju renesansu zbog velikog broja igranih filmova u kojima se ovaj ples izvodi, a također i zbog čovjeka po imenu Eddie Torres. Eddie je njujorški profesionalni plesač i mambo fanatik koji je pokrenuo kampanju kojoj je cilj da mambo ponovno zavlada plesnim dvoranama diljem svijeta. Postao je glavni promotor ovog plesnog stila, postojano si izgrađujući svoju reputaciju plesača, instruktora i koreografa. Javnost mu je zbog toga pridjenula nadimak ''Mambo kralj latino plesova''. On je bio odlučan da ponovno upozna plesače s autentičnim stilom mambo plesa koji je ipak u malo modificiranom izdanju u 90-im godinama ponovno postao popularan pod imenom SALSA.

Od nedavnih mambo diskografskih izdanja vrijedi izdvojiti pjesme poput ''Mambo Italiano'', ''Papa Loves Mambo'', ''Mambo No.5'', ''I Saw Mommy Do The Mambo'' i ''They Were Doin' The Mambo''.

Fantastični CD objavljen pod imenom ''Dance City'' na kojem mambo skladbe izvode Hernandez & The Mambo Kings Orchestra jedno je od najboljih izdanja u posljednjih nekoliko godina koje vjerno dočarava duh vremena kada su Tito Puente i Tito Rodriguez ''drmali'' glazbenom scenom.
Mnogi ljudi smatraju da je mambo vrlo brz ples, no on je u svojoj suštini spor i precizan ples koji ne zahtjeva mnogo kretanja kroz prostor.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: ne
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: ne
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne