Valcer

Lokacije
Plesni studio Spin
Trnjanska 1
10000 Zagreb
Tel: 098/1304-050
Tkalčićeva 33/I
10000 Zagreb
Tel: 098/1304-050
Valcer je kao narodni ples nastao u Tirolu, alpskom dijelu Austrije, prije otprilike 400 godina.

Tečaj Plesnog studija Spin usklađen je sa svjetskim programom plesne poduke i sastoji se od tri stupnja. Svaki stupanj traje 16 nastavnih sati (2x tjedno po 90 minuta) ili 8 nastavnih sati (1x tjedno po 90 minuta).

Nakon savladanog tromjesečnog tečaja polaznicima se omogućuje i daljnje postupno usavršavanje plesnih vještina sudjelovanjem u našoj rekreacijskoj grupi.

Plesove znane pod kolektivnim imenom weller (kružni plesovi) plesali su austrijski i bavarski seljaci i seljanke još i ranije od toga. Izvodili su ih u paru čvrsto priljubljeni jedno uz drugo vrteći se bez prekida ukrug na jednom mjestu.

Nedugo potom, u drugoj polovini 18. stoljeća, valcer je napustio ruralni ambijent i počeo se plesati i u velikim i raskošnim plesnim dvoranama Beča, prijestolnice tadašnje Habsburške monarhije.
Skakanje i lupanje nogama karakteristično za seoske izvedbe valcera pritom je transformirano u elegantno klizno kretanje ulaštenim drvenim parketima.

Do kraja 18. stoljeća ovaj stari seljački ples tročetvrtinskog ritma u potpunosti je prihvaćen od strane visokog društva i to je valceru osiguralo budućnost.

Unatoč popularnosti koju je uživao, valcer nije bio pošteđen čestih kritika od strane ''čuvara morala'' koji su smatrali da su bliski kontakt tijelima i brzi okreti neprimjereni ambijentu bečkog ili bilo kojeg drugog dvora. Starije generacije na kraljevskim dvorovima širom Europe nastavile su negodovati sve dok ih vrijeme nije pregazilo.

Glazba na koju se pleše valcer uvijek je iznimno elegantna i prikriveno strastvena. Među neke od najpoznatijih skladatelja ovih fascinantnih melodija ubrajaju se Johann Strauss mlađi, Franz Schubert, Frederic Chopin, Pjotr Ilič Čajkovski, Jan Sibelius i Maurice Ravel.

Rijetki znaju kako je engleska kraljica Viktorija, vladarica sa najduljim stažem na tronu britanskog imperija, bila vrsna plesačica i posebno voljela plesati upravo valcer.

Danas je ovaj bezvremenski ples poznat u dvije varijante – originalnoj i bržoj koja je poznata pod nazivom bečki valcer i novijoj, ponešto usporenoj, koja je dobila ime engleski valcer.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: ne
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: ne
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne